Implantul dentar: alte informații interesante

Despre implant dentar am mai scris, dar astăzi vin cu o serie de informații în plus. Apropo de reluarea unei teme în mai multe articole: este oare posibil să scrii despre același lucru de mai multe ori, fără să te repeți? Ei bine, dacă subiectul pe care îl abordezi este implantul dentar, atunci răspunsul e da. De ce? Pentru că deși vorbim de o procedură stomatologică de dată relativ nouă, avantajele ei au făcut ca materialele și tehnologia folosită pentru un implant dentar să cunoască o dezvoltare explozivă, așa că mereu și mereu apar lucruri noi. Am aflat asta pe site-ul clincii Ramis, pe care îl puteți îl puteți accesa dând click pe linkul anterior.

implant dentar

Implant dentar – o scurtă istorie

Pe Wikipedia scrie că cele mai vechi încercări de implanturi dentare datează încă din perioada antichității. Conform unor dovezi arheologice cu o vechime de 4000 de ani, strămoșii noștri și-au montat diverse bucăți de bambus care să le înlocuiască dinții pierduți, ulterior încercând și varianta unor metale prețioase. Nu mă întrebați cât de eficiente erau. Cert este că titanul, materialul care probabil definește cel mai bun implant dentar – dacă ne luăm după alegerea lui preferențială de către stomatologii de azi, a început să fie folosit abia prin 1940. În anii aceia, medicul și cercetătorul Per-Ingvar Brånemark a observat, în cadrul unui experiment făcut pe un șoarece, că instrumentul din titan ce-i fusese introdus în os nu mai poate fi extras și a înțeles că a devenit „sudat” de os. Astăzi, Brånemark este considerat părintele implantologiei dentare.

Implant dentar – din ce e format

Un implant dentar este constituit din 3 componente distincte: un șurub (de regulă metalic), un bont la capătul lui exterior și coroana cu care se acoperă acel bont. Șurubul se introduce în os, jucând rolul unei rădăcini artificiale. De obicei este din titan (care poate avea diverse grade, pentru că de fapt nu e titan pur, și aici trebuie să fiți atenți, deoarece e preferabil un material cu un procent de titan cât mai ridicat; aceste informații nu sunt întotdeauna vizibile sau accesibile pentru pacientul de rând) și are o compatibilitate foarte bună cu organismul, adică riscul de a fi respins de către organism este foarte mic (spre deosebire de transplantul unui organ, de exemplu). Șurubul este prevăzut la partea exterioară cu un bont, pe care se poate monta o coroană ceramică. Sau, dacă sunt mai multe șuruburi învecinate, se poate monta o punte (ca în cazul unei punți dentare pe niște dinți naturali).

Implant dentar într-o zi?

În mod normal, procedura de implantare a unui dinte este complexă și tocmai de aceea de durată. Odată implantat șurubul propriu-zis (o operația foarte delicată și pretențioasă în sine), pacientul trebuie să aștepte între 6 și 9 luni, sub monitorizare, până când îl poate acoperi cu coroana dentară dorită, adică dintele efectiv care se vede la exterior. Totuși, există și posibilitatea unor implanturi dentare foarte rapide, iar în această direcție merită menționat că ramisclinique.ro oferă varianta unui implant dentar intr-o zi! Puteți găsi mai multe informații chiar pe pagina lor, și probabil veți fi interesați, mai ales cei care munciți în afară și veniți în România doar pentru câteva zile, în concediu, și vreți să vă rezolvați problemele cu dantura.

Cat costa un implant dentar

Am lăsat la sfârșit problema cea mai spinoasă: cât costă un implant dentar. Și am lăsat-o la sfârșit nu ca s-o evit, ci pentru că nu pot să vă ofer un răspuns clar la acest capitol. Spuneam la început că este un domeniu foarte activ, în plină dezvoltare, iar asta duce la diferențe importante de la medic la medic sau de la clinică la clinică. Mai mult, cei peste 200 de producători de implanturi dentare de pe plan mondial au fiecare sistemul lor diferit (de materiale, proceduri, întreținere etc etc), așa încât a folosi materialele unui anumit producător înseamnă a te specializa pe sistemul lui. Ca atare, există diferențe și la nivel de prețuri, care aparent pot fi cuprinse între 250 și 2500 de euro, sau chiar mai mult. Dar eu, cel puțin la un implant, nu aș merge pe cea mai ieftină variantă.

Implantul dentar nu se cariază și dacă e întreținut corect, poate să vă țină toată viața.

Lasă un răspuns