Investiții în criptomonede

Când vine vorba de criptomonede, oamenii se împart în 3 categorii: cei care nu au auzit de ele și/sau nu sunt interesați, cei care au auzit de ele și ar cumpăra și cei care le critică. Criticile sunt evident de înțeles, având în vedere că discutăm despre niște monede care nu sunt recunoscute oficial de către vreun stat și, mai mult, care nu sunt reglementate de către vreo bancă. Evident, există oameni care preferă ca veniturile proprii să le fie gestionate și “garantate” de către o entitate separată, numită bancă sau stat. Dar pentru un întreprinzător, lucrul ăsta nu mai e valabil.

bitcoin

Este de asemenea adevărat că în lipsa unei garanții sau reglementări, trebuie să dai dovadă de o atenție sporită și de un discernământ pe măsură, pentru că, la câte criptomonede există azi (practic, succesul bitcoinului a produs o adevărată explozie a lor, împreună cu site-urile de profil, și puteți vedea aici un astfel de site chiar în limba română, asta în condițiile în care cu câțiva ani în urmă le numărai pe degete pe cele din afară), riscul ca una dintre ele (sau mai multe, sau toate) să dispară peste noapte este foarte mare. Dar aici am câteva mențiuni de făcut.

În opinia mea, da, se pot face bani speculând aprecierea unor astfel de monede digitale. Cel mai sigur, se poate lua cazul bitcoinului. Este adevărat că deja un bitcoin valorează aproape zece mii de dolari, ceea ce-l face foarte “scump”, iar poate că unii dintre voi v-ați simți prost să nu puteți cumpăra decât câțiva satoshi (echivalentul unor bani pentru leu), sau vă este frică de o scădere masivă a lui, dar eu zic că pe termen lung va continua să crească. Pe de altă parte, se pot face bani și cu celelalte criptomonede.

Ethereum este un caz interesant, deoarece pare propulsat puternic, poate în mod intenționat, este mai “ieftin”, adică mai accesibil, și e pe creștere. Sigur că o criptomonedă secundară (adică care nu e bitcoin; în engleză se numesc altcoins) se poate evapora peste noapte. Și sigur că există argumente împotriva reușitei pe termen lung a unei astfel de alternative la bitcoin. De fapt, până și împotriva succesului bitcoinului există argumente. Dar știți ceva? Ca să faceți bani dintr-un anumit lucru, nu trebuie să-i îmbrățișați filosofia. Și nu trebuie să deveniți fanul lui.

Poate că, mâine, un artist va da faliment. Dar cât timp este în vogă, ați putea câștiga frumușel ca agent al lui. Și poate că unele criptomonede vor sfârși în neantul uitării. Dar până atunci, dacă sunteți vigilenți și urmăriți piața zi de zi, puteți specula diversele tendințe și puteți face niște profituri frumușele, în orice caz mai frumoase decât dacă ați juca la bursă. Și cam la asta se rezumă, zic eu, investițiile în criptomonede.

Chestia ironică e că deși multe oficialități se declară împotriva lor, am auzit că chiar și agenții de bursă investesc deja masiv în ele.

Lasă un răspuns