Ai firmă? Ia-ți mobilier la comandă

Nu mă uit la televizor de ani buni, dar am auzit mai demult de-o emisiune a lui Mircea Badea în care acesta a susținut că nu ești (cu adevărat) bogat dacă nu ai măcar un avion personal, acolo. 🙂 Argumentația lui era că avionul care nu-i al tău e un mijloc de transport în comun similar oricărui mijloc de transport în comun, cum ar fi autobuzul. Eu n-o să merg așa departe cu definiția bogăției, dar o să spun următorul lucru: dacă ai o firmă și mai ales dacă ai o firmă mare, o fabrică sau ceva, ai nevoie de mobilier industrial, și anume de mobilier industrial la comandă.

birou modern

Rațiunea pentru asta este destul de simplă: ai destui bani cât să îți permiți să te poziționezi în centrul lucrurilor, nu la periferia lor. Într-adevăr, diferența dintre orice obiect (nu doar mobilier industrial) cumpărat din magazin sau făcut la comandă este că în primul caz tu te adaptezi sau te mulezi pe oferta furnizorului, în timp ce în cazul al doilea furnizorul se adaptează sau se mulează pe cerințele tale. În primul caz tu joci după cum ți se cântă, în timp ce în cazul secund furnizorul face ce îi zici tu. În primul caz, tu ești subalternul. În cazul doi, tu ești șeful. Și asta e aproape o regulă, pentru că nu există niciodată produsul perfect, care să se potrivească exact gusturilor tale. Cu atât mai puțin când acest produs este de tip mobilier industrial.

Întotdeauna când vei cumpăra un mobilier făcut în serie, va trebui să faci niște compromisuri. Produsul tău va fi unul pe bandă, cu nimic diferit de altele perfect identice. Ca să te convingi, poți vizita pagina oricărui furnizor de mobilier industrial de calitate făcut la comandă și vei observa prima dată gama foarte variată de produse (în funcție de cerințele fiecărui client din trecut) și apoi, faptul că în dreptul fiecărui proiect scrie numele acelui client care l-a comandat. Așa cum ar scrie și numele firmei tale, dacă ți-ai personaliza un mobilier industrial de la acel producător. Sigur, mai putem vorbi și de calitate aici, pentru că cel care îți face mobila la comandă nu este simplu intermediar, ci chiar fabricant, și deci poate oferi anumite garanții de calitate.

Unii vor fi tentați să obiecteze că un bun afacerist își calculează și drămuiește banii pe care-i cheltuie, dar în realitate această cheltuială intră la capitolul investiții. Sau ar trebui să intre. Firma ta va fi a doua ta casă și totodată o carte de vizită pentru modul cum înțelegi să faci afaceri, așa că ar fi de dorit birourile, camerele, sălile de conferință etc să fie dotate cu mobilier industrial făcut la comandă, care să ofere tot confortul necesar clienților. Totuși, astfel de investiții inteligente sunt destul de rare la noi în țară. De regulă, patronul alege să taie cât mai mult din cheltuieli, cumpărând cel mai ieftin mobilier, cea mai ieftină materie primă etc, apoi mai încearcă să taie și la capitolul salarii, plătindu-și cât mai prost angajații, pe principiul că există destui fomiști de schimb, și astfel se miră că după 5 sau 10 ani de activitate nu reușește să se diferențieze cu nimic de marea masă a producătorilor autohtoni și că produsul lui nu strălucește și nu se impune pe piață. După care își închide businessul și începe altul nou.

Soluția, v-am zis, este să investiți acolo unde trebuie. Iar asta începe chiar cu un banal mobilier industrial făcut la comandă. La comanda voastră.

Lasă un răspuns