Lecția de fizică: pompe și hidrofoare

Ați auzit de hidrofoare? Dar de pompe submersibile? Dar de presiune a apei? Dar de gravitație și lucru mecanic? Păi nu-i nimic, că auziți acum. De ce? Pentru că suntem la lecția despre ele, de aia. Că așa scrie-n titlu. Dar pe cine-l interesează aceste subiecte? În fond, știm cu toții ce-i presiunea atmosferică, de la rubrica meteo. Și mai mult de atâta ce treabă avem noi? Hai mai bine să punem poze cu pisici:

pisica - Huawei P9 plus

Curiozități despre pisici: dacă te enervează pisicul și-l arunci de la parter, sau chiar de la etajul 1, cade în picioare. Ba chiar am auzit mai multe cazuri de pisici căzute de la 4 care n-au avut nimic. De ce? Chestia asta are de-a face cu capacitatea lor de a se echilibra în cădere și de a ateriza pe cele patru lăbuțe, care sunt prevăzute cu niște perne de aer ce amortizează presiunea generată în cazul unui astfel de șoc. La naiba, iar am ajuns la presiune! Nu putem trece mai departe fără ea. Deci, ce este presiunea?

Dacă ne uităm puțin într-un manual de specialitate, aflăm că presiunea este o mărime fizică definită ca raportul dintre o forță și unitatea de suprafață pe care acea forță se exercită perpendicular. Da, sună extrem de tehnic, și probabil de aia nu învață nimeni nimic la școală. Dar fără cunoașterea ei, astăzi n-am putea beneficia de cele mai banale inovații ale științei, cum ar fi apa. Și nu mă refer doar la apa caldă, ci și la apa rece. Cum credeți voi că, în lipsa presiunii, apa de la lac, râu sau stația de apă urcă câteva etaje contra gravitației și ajunge în casele voastre? Hmm? Trebuie să aibă presiune, adică să fie împinsă de la spate, așa cum trebuie să ne împingă și pe noi nevestele ca să ducem gunoiul. Și cine o împinge de la spate, că săraca apă n-are nevastă?

Faceți cunoștință cu domnul hidrofor. Un hidrofor este un instrument ce convertește o formă de energie în lucru mecanic. Adică un fel de nevastă pompă, dar electrică. Sigur, există multe tipuri de hidrofoare; le găsiți online, că astăzi se pot cumpăra de pe net, oricine le poate comanda și primi acasă prin curier, cu plata ramburs, așa că vedeți dumneavoastră, cunoașterea acestor lucruri de bază este cea care ar putea scoate unele sate românești din Evul Mediu, asigurându-le apa necesară spălării pe mâini și chiar un sistem de irigații modern, pentru o agricultură mai profitabilă.

Prin urmare, sumarizând, ce am învățat noi astăzi? Păi am învățat că dacă locuiești la casă și ai o fântână sau un puț în apropiere, îți poți instala un hidrofor sau un sistem de pompe submersibile care să asigure presiunea necesară astfel încât să ai apă la robinet fără s-o cari tu manual, cu găleata. Și că pisicile sunt mișto.

Lasă un răspuns