La timpul trecut

Cu circa doi sau trei ani mi-am făcut un fișier pentru idei de dezvoltat pe blog. Și, când am dat peste un articol interesant sau când mi-a venit o idee pe care n-am avut timp să o detaliez atunci, am aruncat-o în acel fișier. Acuma, matematic vorbind, mărimea unui fișier este dată de numărul de octeți care intră în el minus numărul de octeți care ies din el. Deci, teoretic se presupune că până la sfârșitul săptămânii aș fi golit acel fișier, adică aș fi scris articole pe baza acelor idei sau linkuri. Problema este că în realitate în fișierul respectiv am tot adăugat idei, dar de scos, n-am scos mai nimic. Dacă fișierul respectiv ar fi fost un cont bancar, probabil acum aș fi bogat!

timp trecut

Dar cum nu pot tărăgăna lucrurile la infinit și suntem la început de an, m-am gândit să iau acel fișier la puricat și să șterg ce e de șters, tratez pe blog ce e de tratat pe blog. Numai că ce mai poate fi relevant din linkuri salvate acum un an sau doi? Probabil nu mare lucru, în condițiile în care în lumea actuală informațiile se schimbă de la o secundă la alta. Să luăm de exemplu doar domeniul tehnologiei: în ultimii 15 ani, am trecut de la utilizarea dischetelor la discuri optice (mai întâi CD-uri, apoi DVD-uri și în cele din urmă BluRay-uri) și apoi la carduri de memorie și stick-uri USB, astăzi dischetele fiind piese de muzeu. Bănuiesc că o mare parte din ideile sau linkurile din acel fișier vor fi expirate.

Totuși, mă gândesc să le dezvolt chiar și așa, și să văd ce iese. În cel mai rău caz, asta o să-mi servească la două scopuri: în primul rând o să fie un exercițiu de scriere, că tot se plâng unii de lipsă de inspirație, uite, eu am inspirație, numai timp și mână de scris să îmi fac, iar în al doilea rând o să fie o sinteză exact pe tema asta: care mai e relevanța informațiilor pe care le consideram interesante acum un an sau doi, procentual. Practic, pe scris, nu pe presupuneri. Și mă gândesc să fac chiar o rubrică separată pentru asta, de exemplu La Timpul Trecut sau ceva similar (doar pentru acele articole care nu mai sunt relevante azi; unele poate vor fi).

Sunt curios ce iese.

Lasă un răspuns