Aglomerarea urbană și industrială

În pofida unor guverne criticabile și criticate, cu miniștri agramați și premieri care încurcă Banca Mondială cu Banca Monetară, România se află pe creștere economică. Ceea ce ține oarecum de contextul european. Demografic, suntem a șaptea țară din Europa după număr de locuitori. Și, chiar dacă în ultimii 15 ani s-au înregistrat migrații masive ale românilor spre țări ca Spania, Italia, Anglia și Germania (circa 200.000 de români pe an), densitatea urbană a rămas cam la 53%, în timp ce marile orașe, cum sunt Cluj-Napoca, Oradea și Brașov, au devenit destinații preferate ale tinerilor.

oraș

Cluj-Napoca, spre exemplu, este nu numai centru universitar și centru economic, respectiv industrial, dar și oraș modern, având un nivel de viață destul de ridicat și, lucru important, aflat pe o curbă ascendentă. Este semnificativ cazul comunei Florești de lângă Cluj-Napoca, care, conform Wikipediei, a cunoscut o explozie a populației, din 2002 și până în 2011, de 205%. Evident, vorbim de tineri care s-au mutat “la oraș”, adică la Cluj-Napoca, dar n-au avut bani de chirie sau n-au mai prins un spațiu adecvat pentru a locui, așa că s-au mutat la periferie, respectiv în satele și comunele limitrofe sau învecinate. Desigur, situația este asemănătoare și pe segmentul industrial, în creștere, dar condensat pe o suprafață destul de mică (Cluj-Napoca este un oraș mic pentru numărul lui de locuitori, deci aglomerat), astfel încât încercarea de inchiriere spatii industriale in Cluj devine, în foarte multe cazuri, o adevărată aventură.

Din fericire, pe partea economică se pot obține, atât la Cluj cât și în alte zone, locații la marginea sau în afara orașului, care nu doar că sunt mai ieftine și permit o mai bună desfășurare a activității economice de bază, dar sunt și mai puțin poluante pentru locuitorii orașului. De fapt, închirierea de spații industriale în Cluj sau în alte județe a devenit, la rândul ei, o afacere în sine, beneficiind de agenți imobiliari care centralizează toate proprietățile nou construite sau disponibile ce se pretează la activități de depozitare, de prelucrare etc, agenți prin intermediul cărora se pot obține mult mai repede și mai eficient spațiile industriale necesare diferitelor business-uri.

Iar dezvoltarea acestor spații industriale aduce cu sine, în mod indirect, și o dezvoltare a rețelelor de comunicații, a căilor de legătură dintre oraș și acele spații, a infrastructurii, ca și o intensificare a comerțului și a altor activități în care se implică firmele ce valorifică acele spații comerciale. Și astfel, treptat, orașul începe să se extindă și să “înghită”, pas cu pas, zonele de lângă el care la început erau pustii, în timp ce, din păcate, satele sau zonele rurale devin din ce în ce mai mici și mai lipsite de vlagă, în condițiile în care tinerii sunt, în marea lor majoritate, plecați fie în străinătate, fie la oraș.

Lasă un răspuns