Amintiri cu lapte praf

Când eram mic, făceam – ca aproape toți băieții de vârsta mea – flotări, genuflexiuni, abdomene și mai mergeam pe la sală din când în când. Aveam un prieten bun care se antrena și el, ne ambiționam reciproc, ulterior s-a apucat pentru o vreme de culturism. Și pentru că aveam pe cineva care lucra în sănătate, prietenul ăsta al meu îmi tot cerea lapte praf. Avea un fix cu laptele praf, credea că îi va face mușchi de oțel sau ceva. Bine, și eu pe vremea aia eram convins de beneficiile laptelui praf, așa că îi făceam rost și mâncam amândoi. Venea ambalat în cutii de 1 kg și trebuie să recunosc că avea un gust bun și o consitență aparte. Gândindu-mă retrospectiv, astăzi mă amuz de concepțiile noastre de atunci și mă întreb de ce nu ne-a trecut prin cap să bem pur și simplu lapte în formă lichidă, lapte dulce cum se spune pe la noi, care nu numai că ar fi conținut tot ce conținea laptele praf, dar ar fi fost și mai proaspăt.

lapte cu fructe

Pe de altă parte, există o utilizare cât se poate de validă a laptelui praf, și anume pentru bebeluși. (De fapt, chiar pentru bebeluși era laptele praf pe care îl consumam noi atunci pe post de steroizi.) În cazul bebelușilor și a copiilor de vârste fragede alimentația e un subiect delicat, deoarece ei nu sunt capabil să mănânce alimente solide la fel cum mănâncă adulții. În același timp au nevoie de o hrană cât mai consistentă, care să le asigure substanțele nutritive necesare unei bune creșteri și dezvoltări a organismului. Evident, cel mai bun aliment pentru un bebeluș este laptele matern, dar uneori mama nu poate asigura necesarul de lapte celui mic. Alteori, este nevoie de o anumită variație, copilul suferind de diverse tulburări gastro-intestinale (cum ar fi diarea sau constipația) sau de sănătate. Soluția este, în acest caz, laptele praf.

Există la ora actuală diverse sortimente de lapte praf îmbunătățit cu anumite vitamine (sau parțial degresat), cu gust de fructe, organic, combiotic etc, recomandat în constipații, în deshidratări, în colici șamd. Practic, o mamă atentă și înțeleaptă își poate hrăni bebelușul cu lapte praf care-i este lui atât de necesar, în cantitate suficientă, chiar și atunci când acesta (bebelușul) suferă de diverse afecțiuni care-l fac să nu tolereze laptele normal sau, de exemplu, este alergic la el. Desigur, căutarea unei surse de lapte praf poate fi o aventură în sine, și chiar una costisitoare, dar dacă veți urmări să identificați un furnizor care să fi trecut ca și voi prin tumultul vieții de mamă și să-și fi demarat afacerea tocmai pe acest considerent, s-ar putea să ieșiți mult mai bine (atât voi cât și copilul) decât apelând la laptele praf de la stat.

Acum, dacă mă gândesc bine, cred că laptele praf pe care îl consumam noi când eram mici, ca întăritor, era sustras dintr-un lot destinat nou-născuților, și într-un fel îmi pare rău că inconștiența noastră de copii a făcut ca niște bebeluși, undeva, să nu beneficieze câteva zile de porția lor (chiar dacă gratuită) de lapte praf.

Lasă un răspuns