EVOLAM T, un tip de sticlă securizată

Astăzi în Ardeal a fost furtună. Alternanța de zăpușeală și temperaturi foarte ridicate ziua cu nori și descărcări electrice după-masa este cât se poate de normală, numai că de data asta vântul a răsturnat câteva ghivece puse în ferestre, a luat pe sus câteva țigle de pe acoperișurile fixate mai slab și a spulberat câteva vitrine realizate din EVOLAM T. Glumesc, ultima parte (doar ultima) este fictivă, deoarece EVOLAM T este o sticlă laminată care rezistă la orice furtuni, șocuri sau intemperii.

exterior din sticla

Sticla EVOLAM T are următoarele proprietăți:

  • este laminată cu una sau mai multe folii de tip EVA (Etilen Vinil Acetat), fapt care o face hirdofobă (respinge apa și rezistă foarte bine în mediile umede) și rezistentă la radiații ultraviolete;
  • este compusă din două sau mai multe straturi de sticlă EVODUR, care pot avea chiar grosimi diferite;
  • are un indice de transparență ridicat, mai ales atunci când sticla din compoziția sa este ultraclară (cu conținut scăzut de fier);
  • prin varierea numărului de sticle ce intră în componența sa, a grosimii lor precum și a numărului de folii de laminare se poate obține practic o sticla securizata cu o rezistență mecanică la stres foarte mare.

Faptul că este o sticlă securizată o face ideală pentru o serie de aplicații critice, cum ar fi:

  • vitrinele unor magazine, care se doresc a fi protejate împotriva tentativelor de intrare prin efracție;
  • geamuri, ferestre, uși transparente sau chiar geamuri de parbriz cu protecție împotriva armelor de foc;
  • balustrade de sticlă în spații publice, care să fie foarte rezistente;
  • grinzi de sticlă cu capacitate de preluare a tensiunii mecanice exercitate de etajele superioare;
  • pardoseli și tavane din sticlă, care să fie, la fel, foarte rezistente

și lista pate continua. Merită menționat aici că sticla securizată EVOLAM, în diferitele ei variante (dintre care EVOLAM T e cea mai rezistentă), se folosește atât la interior cât și la exterior. Faptul că are o rezistență sporită simultan cu un grad ridicat de transparență deschide o mulțime de noi perspective în utilizarea ei practică dar și artistică. Astfel, se pot crea clădiri sau încăperi cu fațada din sticlă sau cu acoperișul din sticlă – și deja ne putem gândi la minunata perspectivă pe care o avem aflați în interior, mai ales dacă camera respectivă este situată undeva într-o zonă cu verdeață sau la munte.

Tot legat de partea artistică, se pot produce variante de sticlă securizată opacă sau de diferite culori, translucidă sau chiar care să aibă în componența ei o matrice de celule lichide ce-și schimbă culoarea în funcție de variațiile unui curent electric, adică practic o putem programa să-și schimbe aspectul. Desigur, pentru un design și mai plăcut, în procesul de laminare se pot insera diverse straturi cu elemente naturale (furnir, frunze), plăci de marmură, schițe sau desene etc.

Singurul dezavantaj ar fi că, odată procesul de laminare încheiat, sticla securizată EVOLAM T nu se mai poate finisa, tăia, găuri sau emaila. Tot ce putem să mai facem cu ea este s-o vopsim sau s-o sablăm.

Lasă un răspuns