Poți filma o nuntă în regim de amator?

Dacă ai avut recent o nuntă în familie (sau poate ai participat la nunta unui verișor), probabil știi care sunt tarifele unui fotograf sau videograf bucurești. Destul de mari. Nu zic asta în sensul că nu ar merita banii respectivi, dar poate că sumele te-au făcut la un moment dat să îți pui următoarea întrebare: nu aș putea și eu să îmi cumpăr un DSLR și să filmez la nunți, câștigând o grămadă de bani? Răspunsul, pe scurt, este nu. Pentru a înțelege de ce, va trebui să citești rândurile de mai jos.

cuplu

Există trei motive mari și late care cască o prăpastie uriașă între fotograful cu iPhone de pe Insta și un videograf bucuresti. Primul dintre aceste motive îl reprezintă camera foto. Desigur că nu se pune problema să filmezi o nuntă cu telefonul, așa că tu te-ai gândit deja la soluția unui DSLR. Din păcate, nu așa funcționează lucrurile. În primul rând, un DSLR entry-level, de sub o mie de euro, are senzor APS-C. Acesta face poze frumoase ziua pe lumina Soarelui; problema este că într-o biserică sau într-un restaurant cantitatea de lumină este mult redusă față de afară, iar ca să faci poze și filme de calitate pe lumină de interior îți trebuie un senzor mai mare, full-frame. Apoi, camera foto trebuie să aibă sloturi pentru două carduri de memorie, deoarece cardurile se mai ard din când în când și nu vrei să te trezești cu toate pozele și filmele distruse. O astfel de cameră te costă pe puțin două mii de euro. Dar asta nu e tot: obiectivul (lentila) cu care vine camera este de joacă. Pentru muncă profi vei avea nevoie de lentile specializate, de exemplu pentru portrete, iar acestea te vor costa încă câteva mii de euro. Și îți mai trebuie o cameră de rezervă, cel puțin. Așadar, bugetul minim de început în calea transformării tale într-un videograf bucurești de succes începe cam de la 20.000 de lei.

Al doilea motiv îl reprezintă utilizarea camerei foto. Să faci poze cu telefonul e foarte ușor, telefonul e un instrument foto foarte simplu, care face el o tonă de calcule și post-procesări menite să normalizeze imaginea la așteptările comune ale utilizatorului de rând. O cameră foto scumpă este un instrument ultra-sofisticat, pe care este mult mai greu să îl stăpânești. Un singur exemplu: senzorul mic al telefonului are drept consecință faptul că aproape totul este aproape tot timpul în focus, așadar nu prea poți face greșeli nici dacă ai vrea. În schimb, senzorul mare al camerei foto profesionale creează o adâncime de câmp mult mai îngustă, în care doar un plan din fotografie este în focus iar restul apare cețos. Asta poate într-adevăr crea niște portrete minunate, în care subiectul principal apare focusat iar fondul din spatele lui apare blurat (bokeh), dar dacă nu știi cum să folosești camera, riști ca cele mai importante părți ale fotografiei să îți iasă blurate. La filmări este același lucru. Deci, un curs de fotografie și, mai mult, ucenicia pe lângă un videograf bucurești sau fotograf bucurești ar fi niște condiții absolut necesare înainte să te aventurezi în lumea filmărilor profesioniste.

Dar niciunul din motivele de mai sus nu este la fel de important ca latura artistică. În general oamenii nu se căsătoresc în fiecare zi, așa că își doresc ca pozele lor de la căsătorie (sau de la botezul copilului sau de la alte evenimente similare) să fie de poveste, să fie unice. Un fotograf sau videograf cu experiență va avea, dincolo de cunoașterea laturii tehnice și sculele performante din dotare, talentul de a scoate în evidență acele poze care spun povești, acele unghiuri și perspective care transmit emoție, acele filmări care fac diferența dintre simple capturi video și opere artistice. Ori latura asta artistică se învață în timp și n-o poți deprinde decât cu multă, foarte multă practică și experimentare. De asta, deși probabil în capitală există zeci sau sute de mii de oameni care fac poze frumoase cu telefonul și le urcă pe rețelele sociale, numărul de fotografi și videografi bucurești este totuși redus. Nu oricine poate ajunge fotograf sau videograf. Dacă s-ar putea, toată lumea ar face asta.

Lasă un răspuns