Cât costă o veioză de dormitor

Zilele trecute am fost în Selgros, unde am văzut cel mai simplu model posibil de veioză: o dulie banală, având la capătul celălalt un fel de ștecher care se băga în priză. Adică două bare de fier. Practic, un ștecher cu dulie și întrerupător. Mic cât să încapă în palmă, la prețul uimitor de 4 lei. Pe moment nu am acordat atenție gadgetului, dar apoi am început să mă întreb: în condițiile în care pentru a obține lumină îți este suficientă o dulie cu un ștecher, iar cablul și respectiv tijele de plastic sunt foarte ieftine, nu cumva cei care vând veioze dormitor sau veioze de birou la zeci și chiar sute de lei nu ne taxează la suprapreț? Că practic, o veioză de dormitor nu este altceva decât o dulie cu un bec și cu un ștecher și întrerupător, dar asamblate pe o tijă metalică sau plastică mai lungă, de diferite forme și cu diferite culori. Și cu partea de sus în diferite modele.

veioza superba

Dacă dai o căutare după veioze dormitor, vei vedea modele – e adevărat, foarte frumoase – care depășesc chiar și 200 sau 300 de lei. Nu cumva acest preț este nejustificat de mare?, m-am întrebat eu. Pentru că iată, o banală dulie de 4 lei la care îi atașezi un bec îți este suficientă pentru a lumina camera. Este că am dreptate? Ei bine, n-am. După o reflecție ceva mai adâncă, am ajuns la concluzia că totuși, prețul veiozelor este în mare parte justificat. Să vă explic de ce.

În primul rând, dacă ești interesat de preț, nu este nevoie să vânezi cele mai scumpe produse. Pe orice magazin online le poți sorta crescător, de la prețul cel mai mic la cel mai mare, iar niște veioze dormitor simple, fără pretenții, costă în jur de 50-60 de lei. În acești bani primești, este adevărat, o dulie și un întrerupător, dar totodată un corp foarte suplu și elegant. Întrerupătorul este așezat convenabil în partea de jos, iar firul este suficient de lung cât să ajungă la priza de pe peretele camerei. Apoi, dulia este înconjurată de un fel de pavilion sau glugă care îți permite să direcționezi lumina într-o anumită zonă și să nu-l deranjezi, eventual, pe cel din partea opusă a patului, dacă tu încă vrei să citești iar el deja vrea să doarmă.

Toate aceste componente – fir, tijă, glugă etc – costă. Apoi, asamblarea lor costă. În afară de asta, firma producătoare și comerciantul en-detail trebuie să câștige și ei niște bani. În sfârșit, chiar și la cea mai ieftină și banală veioză de birou sau de dormitor poți lua un model al cărei corp este flexibil și deci pe care o poți prinde în diferite poziții sau o poți roti și apleca cum vrei tu. Pentru toate acestea, 55 de lei chiar nu este o sumă mare. Mult mai mult ar costa timpul tău, dacă te-ai apuca să modelezi dulia inițială într-o veioză de magazin, și probabil nu ți-ar ieși la fel de bine.

Cât privește veiozele scumpe, aici e cu totul altă poveste. Pe de o parte ele sunt deseori gândite să răspundă altor nevoi, de exemplu nevoi de lumină mult mai puternică, așa că suportă diferite modele speciale de becuri și vin cu funcționalități speciale. Iar pe de altă parte, arată superb. Aspectul se plătește și el, de fapt în cazul lor cel mai mare procent din preț îl reprezintă designul sau manopera, modul cum este ea realizată, și trebuie să recunoaștem că aici nu mai plătim o utilitate, ci un produs artistic. Iar unele produse artistice, ca de exemplu picturi, valorează milioane.

Până la urmă m-am convins eu însumi că nu aveam dreptate și că prețul unei veioze dormitor este, de cele mai multe ori, justificat. Și, oricum, dacă dorești, găsești veioze dormitor și veioze birou de toate tipurile, într-o gamă foarte diversificată de preț, de la cele mai ieftine, accesibile tuturor, până la cele mai pretențioase și neobișnuite sau artsy.

Lasă un răspuns