5 calități ale unei centrale termice

De vreme ce se apropie sezonul rece, unii dintre dvs s-ar putea gândi să investească într-o centrală termică. Moment în care se ridică întrebarea: având în vedere numărul mare de oferte de centrale termice disponibile pe piață, la ce să te uiți când vrei să îți cumperi una? În linii mari, centrala trebuie să asigure necesarul de căldură și de apă caldă, așa că cu cât spațiul care trebuie încălzit și numărul de locatari este mai mare, cu atât centrala va trebui să fie mai puternică. Iată mai jos o listă cu câțiva parametri pe care merită să-i aveți în vedere la achiziția unei astfel de centrale:

centrala termica

Puterea centralei termice

Cu cât centrala termică are o putere mai mare, cu atât aceasta va putea încălzi mai rapid mai multe camere și va putea furniza un debit mai mare de apă caldă. Debitul unui robinet este de maxim 10-11 litri/minut, în timp ce debitul bateriei de duș este de maxim 7-8 litri/minut. Deci, centrala termică trebuie să susțină acest debit de apă caldă, la o diferență de 30-35 de grade față de apa normală. Dacă vorbim de două persoane care vor să folosească simultan dușul și robinetul, centrala trebuie să aibă o putere de 30 KW. De reținut că există și centrale termice cu boiler încorporat sau care pot fi cuplate la un boiler și pot stoca astfel un volum mai mare de apă încălzită.

Eficiența și randamentul centralei termice

Aici, din câte știu, există două modele de centrale termice: clasice și în condensare. O centrală termică clasică poate avea un randament de circa 93%. Ideea este să vă luați una în condensare, care are un randament termic ce poate ajunge până la 109%, datorită designului special, care permite recuperarea căldurii din condens. Diferența de eficiență se poate traduce prin reducerea combustibilului necesar cu până la 35%, ceea ce înseamnă, bineînțeles, o factură mai mică la gaz. Începând cu septembrie 2015, directivele naționale și europene favorizează achiziția de centrale în condensare.

Sistemul de informare și diagnosticare

O centrală este un aparat scump, de care ajungi să depinzi, mai ales în sezonul rece. În aceste condiții nu vei dori ca ea să se strice sau să îți dea bătăi de cap. Citirea manualului de utilizare și urmarea sfaturilor specialiștilor de la care ai cumpărat-o constituie două recomandări foarte bune, dar nu strică ca centrala să fie dotată, la rândul ei, cu un sistem de informare și auto-diagnosticare care să îți indice eventualele probleme sau elemente critice prin avertismente care sunt afișate din timp, într-un mod cât mai clar. Acest sistem se poate dovedi extrem de util atât posesorilor centralei cât și personalului tehnic calificat să o repare sau întrețină.

Sistemul de protecție la cazuri extreme

Centralele moderne sunt prevăzute cu mecanisme mai sofisticate de protecție pentru cazuri speciale. Asigurați-vă că centrala termică pe care o cumpărați are un electrod de ionizare cu care poate detecta o eventuală pană de gaz, un senzor de presiune, un presostat de minim sau sonde de temperatură cu care detectează lipsa de apă în instalație, ventilator și presostat de aer pentru o cât mai bună evacuare a gazelor arse și protecție dublă anti-îngheț. Pentru simplificare, urmăriți ca centrala pe care o achiziționați să aibă marcajul CE, adică să corespundă normelor Comunității Europene.

Garanție și post-garanție

Last but not least, cum spun americanii, este foarte bine să cumpărați centrala de la un magazin cu experiență, care oferă service, garanție și eventual post-garanție, pentru a vă asigura spatele în cazul unei defecțiuni temporare a centralei sau a unei situații neprevăzute cu instalația etc. Unele persoane se lasă în baza service-ului asigurat de distribuitorul de gaz, dar nu strică să știți că, în caz de nevoie, puteți rezolva problema cu un singur apel telefonic la firma de la care ați luat centrala.

Lasă un răspuns