Mă gândesc să cumpăr ethereum

Ethereum e un nume de care tot aud din când în când și pe care îl tot bag undeva într-un colțișor întunecos al minții, gândindu-mă că la un moment dat îl voi scoate în prim-plan și mă voi ocupa de el. Și după aceea uit și apoi iar aud de el, și mă râcâie, pentru că îmi aduc aminte că am mai auzit deja. Este vorba de o monedă digitală. O alternativă la bitcoin, al cărui preț îl proiectează deja în stratosferă și îl face inaccesibil celor mai multora dintre noi. Ethereum însă este, încă, relativ accesibil.

istoric-ethereum

Dar ca să poți folosi o monedă digitală, îți trebuie o hartă. Mai sus avem o astfel de hartă, un istoric al evoluției acestei monede, adică prețul ei în dolari. Ce putem deduce din această hartă? Că până prin 2017 valora fix pix, cine și-a cumpărat ethereum în 2017 acum e boss. Cine cumpara ethereum acum s-ar putea să ai în continuare profit, dacă proiectăm harta pe o durată mai mare de ani, în viitor. Dar da, într-un fel îmi pare rău că nu m-am interesat de subiect mai devreme.

Desigur, o hartă implică ceva mai mult, ar trebui să explic ce sunt monedele digitale, cum au apărut și cum funcționează, dar o astfel de explicație este în afara scopului acestui articol. Și probabil prea complexă pentru utilizatorul de rând, ca mine și ca tine. În esență este vorba despre o monedă nereglementată de vreo bancă (sau de vreo instituție oficială a vreunui stat), dar care are la bază niște algoritmi matematici. Practic, există platforme de schimb, unde, asemenea caselor de schimb valutar, poți cumpara ethereum pe euro, poți schimba sau vinde ethereum pe euro, poți tranzacționa alte monede digitale sau criptomonede – deja sunt o grămadă. Nu cred că trebuie să știi mare lucru. În orice caz, nu trebuie să semnezi contracte la bancă. Dacă știi să îți faci un cont, să utilizezi mailul, să folosești cardul online și ai câteva noțiuni elementare de utilizare a calculatorului, probabil e suficient, că tocmai ăsta e rolul acestor platforme digitale, să-ți ușureze munca. Sigur, rămâne de văzut în ce măsură am dreptate sau mă înșel.

Pe hartă mai putem observa că (probabil și datorită lipsei de reglementare) ethereum a fluctuat destul de mult. Maximul a fost atins în 2018, unde vedem un spike puternic: peste 1250 de dolari. Ce înseamnă asta? Pe de o parte, înseamnă că investiția într-o astfel de monedă vine cu un anumit risc: de la 1250 de dolari, moneda a ajuns, astăzi, la circa 160 de dolari. Pe de altă parte, înseamnă că ăsta ar fi un moment propice investiției, anticipând o nouă creștere. Pe mine nu asta mă interesează, fluctuația de moment, ci evoluția pe termen lung. Pentru că, după cum spuneam, există multe astfel de monede digitale sau cripto-monede, unele mai de succes, altele care dau chix. Dar de ethereum am auzit atât de mult, acea râcâială de care vă spuneam la început, încât încep să cred că nu o să dispară peste noapte. Iar dacă n-o să dispară peste noapte, șansele sunt că o să crească, deoarece încrederea în ea va crește.

Voi ați cumpăra ethereum sau o altă monedă de acest tip (și care)? Ele arată mai promițător decât niște acțiuni clasice. Sau poate deja ați cumpărat. Dacă ați făcut-o înainte de 2018, felicitări pentru inspirație, vă invidiez! 🙂

Lasă un răspuns