De ce lumea nu respectă recomandările anti-covid

V-ați întrebat de ce lumea este tot mai indiferentă la semnalele de alarmă trase de medici și guvernanți cu privire la situația deloc bună în care ne aflăm cu pandemia? Răspunsul, în opinia mea, este proasta gestionare a întregii situații de către PNL.

covid

În primul rând, amenzile. Guvernul, devenit forum legiuitor peste noapte, a dat mână liberă polițiștilor să stabilească ce cuantum vor pentru amenzi care au ajuns să ne pună în topul mondial, ca singura țară în care numărul amenzilor a depășit numărul testărilor. Până la 20000 de lei pe amendă, pentru că ai ieșit fără declarație. Apoi, pentru afaceri pe sub masă, cu produse aduse la prețuri umflate, prin cunoscuți, fără licitație, că doar e perioadă de forță majoră. În sfârșit, pentru exagerări.

Exagerări care se văd inclusiv la rezultatele raportate. S-au raportat zilele trecute sute de noi îmbolnăviri pe zi, ați văzut vreun test efectuat undeva lângă voi, în oraș? Eu am citit un poll pe Facebook și nimeni n-a văzut astfel de centre de testare. Dacă se testează în spitale, pe pacienți cu grupe de risc, atunci acele testări nu sunt relevante statistic. E ca și cum ai măsura gradul de violență al soldaților români de pe front și ai trage concluzia că românii sunt o nație de sălbatici. Dar decese pe strada voastră, câte cunoașteți? Evident că numărul cazurilor spitalizate crește, dar situația trebuie tratată cu transparență și obiectivitate, deoarece omul de rând, când i se spune că vine literalmente sfârșitul lumii și vede că strada lui e bine-mersi, nu mai are după aceea încredere în tine. E ca în povestea cu băiatul angajat la oi care strigă lupul. Exagerând din exces de zel sau pentru a-i responsabiliza pe oameni, obții efctul opus.

În schimb, prin raportările de noi și noi cazuri, românii ajung să fie trecuți pe lista neagră a cetățenilor cu grad mare de risc de către tot mai multe țări europene. Și uite așa îi pierzi și pe cei din diaspora. Dacă în trecut noi ne uitam cu frică la chinezi sau italieni, acum se uită alții cu frică la noi.

Ca să nu mai zic de ideea genială de a închide site-urile care propagă fake news.1 De parcă în era internetului, cenzura asta ar putea să mai funcționeze. De parcă în plin secol XXI, măsura asta ar putea să mai fie privită altfel decât ca un pumn în gura libertății de opinie. Și simplul fapt că ai sponsorizat presa nu ajunge, că lumea nu mai crede în presă de ani buni, o postare de Facebook e mult mai credibilă.

În sfârșit, ca părere personală, Arafat nu trebuia pus la butoane. Oricât de bun ar fi un medic, țara nu poate fi condusă de medici, după cum nu poate fi condusă de avocați sau de contabili. Poate o să detaliez în alt articol.


  1. Da, știu că după încetarea stării de urgență site-urile au fost deblocate, dar Orban o tot dă la televizor cu blocarea fake news-urilor. 

Tags:

Lasă un răspuns