Predicțiile lui Viorel Cataramă despre COVID-19

Acum 3 luni, mai precis pe 24 mai 2020, Viorel Cataramă scria pe pagina lui de Facebook următoarele:

viorel catarama despre covid-19

De vreme ce la noi, în România, dacă nu cumnva și prin alte părți este încetățenit obiceiul de a uita ce a zis unul și altul, mă refer la politicieni, știrile având un termen de valabilitate de câteva zile, m-am gândit că n-ar fi rău să probez din când în când ce spun aleșii sau reprezentanții noștri politici la câteva săptămâni sau luni după ce au spus, când aproape toată lumea a uitat de zisa dânșilor. Așadar, astăzi îl avem pe Viorel Cataramă, cu următoarea postare de acum 3 luni:

Nava Daimond Princess este singurul loc unde Covid-19 a fost testat în mediu controlat.
Nava a fost ținută 1 lună în larg în încercarea de a controla situația.
Rezultate:
3711 pasageri, majoritar oameni în vârstă, care au stat împreună, au mâncat, dansat, făcut baie, socializat pe circa 2500 mp.
712 s-au infectat – 19.2%
13 au murit – 0.3%
Atentie: nu au avut la dispozitie nici terapie intensiva, si nici asistenta medicala de specialitate permanenta!
Aceasta este singura statistică reală, în mediu controlat existentă.
Dar nu e mediatizată pentru că ne transmite un adevăr coerent: în condiții normale de viață, rata de infecție nu poate trece de 10% iar mortalitatea scade sub 0.09%, poate chiar mai jos. Și atunci ar fi greu de explicat de ce pentru un risc pur teoretic de a avea 16.000 de morți în câteva luni sau ani, am decis sa suspendăm libertățile fundamentale, să falimentam țara, să distrugem capitalul românesc și să nenorocim milioane de români, aducandu-i în pragul sărăciei și al disperării.
Pentru cei care vă speriați de cifra celor 16000 de morți, e bine sa aflați ca în România mor anual aproximativ 240.000 de oameni.

Și acum să verificăm. Pentru verificare, voi folosi site-ul Worldometer. Încep cu datele de ieri. Ieri s-au înregistrat 1256 de noi cazuri de infectări cu coronavirusul producător de covid-19. De asemenea, tot ieri s-au înregistrat 54 de noi decese. Alarmant, nu? Și acum să vedem totalul: 81646 de infectați și 3421 decese. Deci asta pe toată perioada pandemiei, de la începutul anului și până acum. Parcă nu mai e așa de alarmant, nu? România se clasează pe locul 31 după numărul total de oameni care au murit ca urmare a infectării cu covid-19, conform datelor oficiale.

Așadar, a avut dreptate Viorel Cataramă? Păi, a cam avut. Cred că la ora respectivă a fost înjurat. Dar 3421 de decese este încă mult sub cele 16000 preconizate de el, de 4 ori și jumătate mai puțin. Să mai așteptăm câteva luni, poate până la sfârșitul anului, să vedem câte se vor mai aduna. Dar dacă trece deja un an și rămânem la sub 10000 de morți… iar anul viitor numărul acesta se păstrează oarecum constant… și noi avem un sfert de milion de decese anual în mod normal, se ridică într-adevăr întrebarea de ce s-a crizat lumea în halul ăsta pentru o banală răceală.

Mă rog, poate nu chiar banală, dar banală conform cifrelor. Sau poate tocmai măsurile de siguranță au ținut aceste cifre la niște cote atât de scăzute? I don’t know.

Comments
  1. Ceva tot este putred la mijloc!!!

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: