Cresc restricțiile (COVID-19)

Astăzi, două noi orașe municipiu au intrat în carantină pentru două săptămâni. Este vorba de Bistrița și de Satu-Mare. Această carantinare se face pe fondul creșterii procentului de pozitivi (infectați cu SARS-CoV-2) la mia de locuitori. Iar numărul de infectați crește pentru că treptat COVID-19 se răspândește și pentru că se fac în continuare teste.

masca covid-19

Există voci care pun la îndoială acuratețea testărilor, despre care se zice că pot avea 30% “false positives”. Și există voci care spun că toți cei care mor mor de COVID-19, așadar există un interes de a se declara cât mai mulți infectați. Sau o nepăsare, un cumul de factori, poate e mai ușor așa din mai multe puncte de vedere, de exemplu multe lucruri se pot face la umbra unei situații de criză, în care parcă nu mai ai aceeași responsabilitate și nu mai ești verificat la fel ca înainte. În fine, nu o să discut aceste lucruri aici. Haideți să presupunem că toate datele sunt exacte. Ce observăm din ele? Că rata îmbolnăvirilor crește îngrijorător.

Aici este o problemă majoră. Pentru că în stadiul în care suntem, nu văd cum putem opri această creștere. Lumea, în general, a purtat mască, eu am văzut mulți în orașul meu cu mască pe stradă chiar și atunci când nu era obligatorie – de București ce să mai vorbesc. Dar există un prag care s-a depășit în lupta cu virusul și e clar că masca nu îl (mai) poate opri, a ajuns prea departe, s-a răspândit, cel mult îl putem încetini, dar aici survine problema pe care vreau să o scot în evidență: în ritmul ăsta, aproape toate localitățile vor fi în curând nevoite să intre în carantină. Și atunci ce facem, izolăm și închidem toată țara, mai ceva ca în primăvară? Tot fără efect, evident.

Înțeleg că se dorește o aplatizare a curbei infecțiilor, pentru a nu pune presiune prea mare pe sistemul de sănătate. Ce nu înțeleg este de ce, dacă peste 99% din tinerii infectați și peste 94% din bătrânii infectați se vindecă complet și fără urmări (citez din memorie), și nu există tratament, cei care nu prezintă simptome sau au forme ușoare nu sunt lăsați acasă în auto-izolare în loc să fie băgați în spitale, la un loc cu cei afectați sever? Ca la orice altă boală.

Am înțeles că nu e o gripă obișnuită, dar și la cancer stai acasă dacă nu vrei să ocupi un pat de spital. Luați o parte din presiunea de pe cadrele medicale și transferați-o poliției (comunitare) care să-i verifice pe cei auto-izolați. Și chiar dacă unii vor mai trage chiulul din auto-izolare, infectând poate și pe alții, per total iese mai lejer și mai degajat decât dacă-i îngrămădești pe toți în același spital.

Lasă un răspuns