Criza ce ne paște de la anul viitor

Nu știu cum să vă spun, dar am așa, o ușoară senzație, aproape ca un fel de frison, cum că la anul ne paște o criză economică cum n-am mai văzut de prin 2008. Voi ce părere aveți? Nu simțiți nimic așa, plutind prin aer? Păi nu, că v-ați pus mască. Nici eu, dar o anticipez. Să vă spun pe ce mă bazez.

sarac cersetor

La sfârșitul anului trecut (prin decembrie) lumea afla de o curiozitate chinezească, un virus care ar fi suferit niște mutații în corpul unor animale și apoi s-ar fi luat la chinezi, care mănâncă tot felul de vietăți. Virusul ăsta era o problemă a celor de acolo, probabil dacă cineva ne-ar fi spus atunci că vom ajunge să nu putem ieși din casă fără declarație din cauza lui l-am fi trimis la un psihiatru, dar iată că, aproape un an mai târziu, nu putem ieși din casă după ora 23 decât pentru motive întemeiate și cu declarație pe proprie răspundere. Și asta e a doua oară, după restricțiile severe din primăvară. Și asta nu numai la noi, ci pe tot globul.

Ei bine, atunci când nu ieși din casă înseamnă că stai, iar atunci când tu stai și economia stă pe loc. Toate joburile care se puteau muta în online se fac acum de acasă, dar nu cu aceeași eficiență, și avem sectoare întregi care stau pe tușă (de exemplu horeca). Acuma, ca să nu ne revoltăm împotriva guvernanților, aceștia au mituit presa (s-au acordat finanțări de milioane de euro marilor trusturi media) care ne recită în fiecare zi numărul de morți de COVID-19 și s-au luat o serie de măsuri menite să ne facă să nu simțim efectele negative ale lipsei de productivitate: companiile de internet au primit dispoziție să nu rezilieze contractele celor care nu plătesc (că omul trebuie să-și ocupe cu ceva timpul cât timp stă în casă), băncile au înghețat temporar ratele (din câte am înțeles). Dar la un moment dat va veni momentul decontării.

În epoca actuală, la cât de greu ne este chiar și atunci când lucrăm, să pui economia pe butuci timp de câteva luni nu se poate lăsa fără urmări serioase. De ce nu le simțim încă? Pentru că în decembrie sunt alegeri. Dar așteptați să treacă alegerile și, cum vă spuneam, presimt o criză de proporții. Mai ales că economia este la pământ peste tot în lume, că nu doar noi am oprit totul, iar România depinde astăzi de toate celelalte țări din UE, suntem interconectați, piața este una globală. Țineți minte cum în 2008 Băsescu declara că pe noi ne va ocoli criza, după care ne-a lovit în moalele capului? De-am ajuns să aud o țigancă înjurând criza, pe motiv că înainte mai primea de pomană de la oameni.

Nu știu exact cum se va manifesta, afară de creșterea unor prețuri și de pierderea unor joburi, ca urmare a falimentării unor afaceri, dar cred că, într-un fel sau altul, ne va afecta pe toți. Așa că fiți responsabili în prag de sărbători și puneți banii deoparte în loc să vă luați tot felul de produse la care nu plătiți rată decât peste câteva luni, pentru că nu se știe dacă peste câteva luni veți mai avea de unde să plătiți rată.

Lasă un răspuns