Google Photos nu va mai oferi hosting nelimitat

Dacă ai cont pe Google, atunci ai automat acces la o mulțime de servicii gratuite, printre care și Google Photos. Google Photos este un sistem de backup și stocare a pozelor (și video-urilor) în cloud, cu niște funcții interesante: le poți sorta, poți căuta după o anumită culoare, un anumit obiect sau personaj etc, urmând ca algoritmul inteligent de la Google să îți găsească/filtreze ce vrei fără ca tu să mai trebuiască să denumești corespunzător fiecare poză sau să-i adaugi informații. Deci, per total un serviciu mișto.

poza sexy

Până acum, puteai opta pentru una dintre următoarele două variante legate de salvarea pozelor în Google Photos: fie vrei să ți le salveze nemodificate, caz în care aveai la dispoziție 15 GB gratuit (iar după ce ocupai tot acest spațiu trebuia să plătești pentru a primi mai mult), fie îi permiteai lui Google să-ți comprime pozele (aducându-le la maxim 16 MP și făcându-le să ocupe mai puțin spațiu, cu diferențe aproape imperceptibile pentru ochiul umanl; ceva similar și la clipurile video), caz în care aveai la dispoziție spațiu nelimitat. Infinit, cum s-ar zice. Mișto, nu?

Ei bine, un anunț oficial ne spune că începând cu 1 iunie 2021 și pozele modificate (deci din varianta a doua) vor fi luate în considerare la calculul celor 15 GB de spațiu gratuit. Cu alte cuvinte, dispare opțiunea de spațiu nelimitat, rămâi cu 15 GB spațiu indiferent de varianta de stocare aleasă (poze originale sau ușor comprimate).

Aici am de făcut două observații. Prima că, deși utilizatorii s-au plâns (unii sunt amuzanți, de exemplu cu întrebări pe un ton vădit revoltat, ca și când Google le-ar fi dator), Google este îndreptățit să pună ce condiții vrea și să le schimbe cum dorește, că e spațiul lui, nu al meu sau al tău, noi n-am plătit pentru el și doar pentru simplul fapt că până acum l-am avut la dispoziție gratis nu înseamnă că avem vreun drept în direcția asta.

A doua observație este că deși ambele planuri sau variante de stocare vor avea din 1 iunie înainte tot 15 GB la dispoziție, în continuare este mai avantajos să-l lași pe Google să-ți comprime pozele. Pentru că dacă ți le comprimă, vor ocupa mai puțin și deci vei putea aduna mai multe în acei 15 GB gratuiți.

Lasă un răspuns