Pauză de COVID-19 în România?

Nu locuiesc în București, așa că nu știu cum sunt lucrurile în capitală. Dar în provincie, ele s-au relaxat de vreo lună deja. Și totuși, să fie oare gata povestea cu pandemia de COVID-19?

masti covid

Zilele trecute am fost într-o piață. Căldură, aglomerație, zeci și sute de oameni, unul singur cu mască regulamentară. Prin magazine, până și casierițele au început s-o mai poarte aproape sub bărbie. Lucru mișto, că unele dintre ele sunt frumoase și prefer să le văd fără mască. Pe altele aș prefera cu mască. Pe stradă nu mai vorbesc, pratic pandemia pare un subiect de domeniul trecutului. Doar că…

Deschid acum o filă cu statisticile mondiale la coronavirus. Putem sorta tabelul principal după ce coloană dorim, așa că dau click pe coloana cu New Cases, să-mi afișeze țările de la cea cu cele mai multe cazuri recente până la cea cu cele mai puține. Pe primul loc în listă, India: 59064 de cazuri noi, probabil ieri, și 1221 de morți. Ultima țară cu îmbolnăviri recente este Brunei, la poziția 97: un singur caz nou. Așadar, există 97 de țări încă afectate de SARS-CoV-2, virusul ce provoacă COVID-19. Țări care încă raportează cazuri și deces noi. Știți la ce poziție ne aflăm noi pe această listă? La poziția 72, cu 70 de cazuri noi și 6 decese. Aproape de coadă.

Nu cred că s-a terminat spectacolul covid. Nu vorbesc de boala în sine, că boala n-o să se termine niciodată, dar pe de altă parte nici când a fost la apogeu nu a avut dimensiunile apocaliptice pe care le prevestea OMS. Însă măsurile, restricțiile, distanțarea socială, accentul pe noile decese în presă și la televizor, toate acestea este foarte posibil să apară din nou, odată cu anunțul unei noi tuplini virale. De ce s-a pus frână acum la noi în țară nu știu, că nu cunosc jocurile politice de la nivel înalt. Dar încă sunt zeci de țări care raportează infectări masive, de sute și mii de oameni pe zi.

Sau poate pur și simplu românii au devenit, așa cum era de așteptat, imuni, conform principiului că românul are 7 vieți în pieptu-i de aramă, iar datele oficiale cu privire la infectări sunt absolut solide și Vlad Voiculescu n-a fost dat afară pentru că a vrut să fie transparent și să ni le pună la dispoziție în formă neprelucrată.

Lasă un răspuns