Pompierii români din Grecia sunt niște eroi extratereștri

Știrea zilei de ieri, zic eu, o constituie faptul că pompierii români prezenți la stingerea incendiilor din Grecia au fost elogiați de gazde și priviți ca și cum ar fi venit de pe o altă planetă:

pompier

Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă.

Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare.

La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor.

În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile.

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația.

Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, se arată în articolul menționat.

Este traducerea standard a unui articol elogios din fimes.gr, pe care o veți vedea mai în toată presa. Desigur, când citești de drone, organizare, meticulozitate, reflexe instinctive, inițiativă, improvizație ingelitentă la pomopierii români rămâi ușor cu gura căscată, fie și pentru că nu-ți imaginai că ai așa ceva la tine acasă.

Acuma, exceptând cazul în care site-ul grecesc funcționează pe baza sistemului de pupături obligatorii în partea dorsală a celor care ne întând o mână de ajutor, eu zic că este poate nu știrea zilei de ieri ci chiar știrea anului, pentru că, pe bune, când ați auzit ultima dată vorbindu-se de bine despre români? Ca să nu mai întreb când ați auzit vorbindu-se în maniera asta, la superlativ, despre români.

E interesant (trist și îmbucurător, în același timp) că unii din afară ne pot vedea așa, în timp ce noi ne zugrăvim deseori în cele mai sumbre culori și spunem mereu că vrem o țară și niște locuitori ca afară.

Lasă un răspuns