Când NASA te antrenează să porți scutece

Dacă în ultimele zile ați trăit într-un fund de lume (sub o piatră, cum ar zice englezii), adică pe Terra, și nu sunteți la curent cu ultimele noutăți din spațiu, aflați că astronauții de pe Endeavour au întâmpinat o problemă mai delicată: toaleta din capsulă s-a defectat. Așa că la întoarcere, care a avut loc astăzi, aceștia au fost nevoiți… să poarte scutece.

capsula SpaceX

Înaintea sosirii, astronautul NASA Megan McArthur a spus despre situație că “nu este optimă”, însă poate fi gestionată. Iată și un scurt citat al acestuia, via Digi 24:

Zborul în spațiu este plin de mici provocări. Aceasta este pur și simplu încă una pe care o vom întâlni și de care ne vom ocupa în misiunea noastră. Așa că nu ne îngrijorăm prea tare.

Când vine vorba de zboruri spațiale, de obicei ne vin în minte scene din Star Trek și ne gândim la explorări, lupte sf sau spirit de aventură; câți dintre voi însă v-ați gândit vreodată la cum vă faceți nevoile în spațiu? Poate părea o întrebare banală, dar în lipsa gravitației, pe lângă faptul mișto că voi și obiectele de lângă voi plutesc, apare și faptul mai nasol că și excrețiile dvs lichide sau solide… plutesc. Așa că toaleta spațială are la bază un design ingenios, care să permită… o bună evacuare.

Recent, toaleta capsulei SpaceX Endeavor s-a stricat, iar astronauții au observat… urină în spatele unor panouri. De reparat au cârpit-o cumva, în sensul de a nu mai permite scurgeri, dar nici nu mai putea fi folosită. Așa că la întoarcere presupun că cei 4 astronauți au fost oarecum mai crispați.

Și totuși, asta nu-i cea mai cringe fază legată de nevoile fiziologice în spațiu. Din clipul de mai jos o să aflați că primul american care a călătorit în spațiu, Alan Shepard, a urinat pe el pe rampa de lansare. Așa că ulterior costumul de astronaut a fost upgradat cu tuburi speciale de corectat urina și cu o pungă de plastic atașată de anus, care să colecteze materiile fecale. Pe care astronauții au fost rugați să le aducă înapoi pe Pământ, pentru a fi analizate. Ți se cam taie cheful de mers în spațiu…

Lasă un răspuns