Ce faceți în caz de blackout, sau pană totală de curent electric?

Probabil ați aflat deja din presă, dar dacă nu, aflați de pe bloguri, adică de la mine: acum după ce s-a scumpit curentul, austriecii ne avertizează cu privire la riscul unei pene totale de curent electric, blackout cum se numește, la nivelul întregii Europe, care ar putea să dureze chiar și două săptămâni. Iar prin risc ei zic că nu e atât o întrebare despre dacă se va produce, ci mai ales când anume, în următorii 5 ani. Adică, de urmat sigur va urma, doar că încă nu știm exact când anume.

blackout

Urmează să mă documentez mai temeinic și poate să revin cu un nou articol despre toată chestia asta, inclusiv cât e de probabilă, pe ce se bazează Austria când zice asta, ce pregătiri se fac acolo (pentru că am înțeles că fac niște pregătiri, atât la nivelul armatei cât și prin programe de informare a populației), dar până atunci, adică până voi avea ceva mai serios de discutat pe temă, vreau să vă întreb: voi sunteți pregătiți pentru așa ceva? Dacă să zicem că mâine sau săptămâna viitoare s-ar întrerupe curentul pentru 14 zile, ce ați face? Și cât timp ați supraviețui?

Înainte să răspundeți (în capul vostru sau în comentarii, public), țineți cont de următoarele lucruri: bateria de la telefon moare cam după o zi sau două. Mâncarea din frigider se strică în câteva zile, chiar și pe timp de iarnă. Iar de cea din concelator sau lada frigorifică nu mai vorbesc. Fără curent electric nu mai avem televizor. Poate asta-i de bine. Dar fără curent electric nu mai avem nici internet. Și nici măcar nu putem porni calculatorul, să ne uităm la un film pe care-l avem acasă sau pe hard disc. Fără curent la ora 18 o să fie noapte, iar dacă vom dori lumină în casă, va trebui să recurgem la lumânări sau la lanterne. Cei care au lanterne solare sau care se încarcă prin lucru manual sunt norocoși; restul vor rămâne curând și fără baterii.

Practic, vom reînvăța să trăim simplu, așa cum trăiau străbunicii noștri și generațiile anterioare lor, de dinaintea revoluției industriale. Cu o mică-mare diferență: pe vremea aceea viața oamenilor era adaptată la astfel de condiții, iar ei își procurau cele necesare din munca câmpului. Pe când azi, viața din marile orașe s-a pliat pe tehnologiile moderne pe care le folosim cu toții și care nu mai funcționează fără curent. Așa că ne putem imagina o probușire catastrofală a economiilor, o criză de proporții la alimente, produsele care vor exista nu vor mai putea fi scanate la casă, nimeni nu va mai avea acces la banii de pe card, băncile nu vor funcționa, stațiile de alimentare cu benzină nu vor mai funcționa, presa nu va mai funcționa (că s-a mutat în online) și nici măcar nu veți mai putea să îi sunați pe cei dragi, să îi întrebați ce fac.

Sigur, tot ce-am scris aici seamănă cu un scenariu apocaliptic. Dar știrea există, este dată de austrieci, iar firul meu logic, mergând pe o simplă ipoteză, este, după părerea mea, corect. Și, indiferent dacă austriecii au sau nu dreptate, nimeni nu ne garantează că o astfel de blocare a sistemului (electric, bancar sau de orice natură), un astfel de blackout nu se va produce la un moment dat. Și atunci, estimez că panica și haosul care care se vor declanșa vor putea întrece în efecte nefaste efectele directe ale acelui blackout. Adică le vor amplifica enorm. Așa că ideea cu pregătirea din timp (în normele bunului simț) pentru un astfel de scenariu poate că nu-i una atât de rea.

No Responses

Lasă un răspuns