În Europa cel mai rapid se dezvoltă euroscepticismul

O știre de la începutul lunii ne spune că forțele politice (ultra)conservatoare din Europa vor să se unească. Actualmente există Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din care face parte și AUR, și Grupul Identitate și Democrație, ambele promovând o politică conservatoare, oarecum naționalistă, să-i zicem eurosceptică. Recent au avut loc discuții între lideri ai acestor două grupuri și Viktor Orban (care momentan nu face parte din niciunul) pentru crearea unui blog conservator unit, mult mai puternic. Acest eventual nou grup (obținut prin fuziunea celor două) la care ar adera și Viktor Orban ar fi pe locul doi în UE ca pondere de europarlamentari, fiind depășit doar de grupul PPE.

spargerea UE

Cum de ar deveni atât de influenți euroscepticii? Ei bine, dacă vă imaginați că aceste două grupuri sunt reprezentative doar pentru câteva țări (de tipul Poloniei, Bulgariei și Ungariei – deși am zis că deocamdată Ungaria nu face parte din ele), vă înșelați. În realitate în aceste grupuri găsim partide din multe țări, inclusiv din Marea Britanie, Belgia, Spania, Țările de Jos, Germania etc. Pentru că, și aici e cheia, în toate țările din UE au început să apară curente eurosceptice și partide care le ilustrează. Și chiar dacă majoritatea din parlamentul Germaniei sau Spaniei sau al altor țări este pro-EU, există și în aceste țări, în opoziție, partide eurosceptice, iar acestea cresc destul de rapid.

Euroscepticismul s-a născut cu ceva ani buni în urmă, și de atunci a tot crescut gradat, ajungând astăzi, iată, aproape al doilea curent ca forță în Europa. În ritmul ăsta, estimez că în maxim 5-10 ani o să fie la egalitate cu cei care susțin EU (poate mai repede, dacă ne gândim că situația actuală cu pandemia de COVID-19 este de natură să amplifice nemulțumirile populației la adresa sistemului), și când se va ajunge în acest punct estimez că UE va claca. Nu știu exact cum, se va sparge în bucăți mai mici sau va fi complet pulverizată, dar nu cred că-și va putea menține integritatea, asta mai ales că privind felul în care UE gestionează în prezent aceste mișcări eurosceptice, se vede că n-a înțeles nimic din ele și nu dorește să se perfecționeze și să-și corecteze greșelile.

Ce va fi după ce UE va claca (dacă vom ajunge acolo), nu se poate estima de pe acum. Dar este cert că trăim și vom trăi în continuare vremuri interesante.

No Responses

Lasă un răspuns