Lipsa de logică din spatele corectitudinii politice

Un articol de pe Smart Radio titrează că o școală din Marea Britanie le cere elevilor să poarte fuste, pentru a promova egalitatea. Un lucru mișto: Smart Radio pune linkuri spre sursă. În cazul de față articolul original se află pe New York Times. Dar, indiferent că îl citești de acolo în limba engleză sau de pe Smart Radio în limba română, te lovești de aceeași lipsă de logică, și asta pentru că lipsa de logică se află la conducerea școlii. Iată ce spune ea:

fata in fusta

Vrem ca școala noastră să fie inclusivă și să promoveze egalitatea.

Nimic de criticat până aici. Să fie inclusivă, adică să accepte orice rasă, orientare ideologică, convingere, religie etc. Foarte bine și frumos. Doar că mai departe, această acceptare se transformă ușor într-o obligație de a te adapta altor rase, orientări sau convingeri, pentru că

Băieților cu vârste de 3 ani și peste li s-a cerut să poarte fuste. Oficialii școlii spun că vor ca toți copiii să râmână în zona lor de “confort”, așa că le va permite să poarte dresuri sau pantaloni pe sub fuste. Cei care nu dețin fuste, vor primi din partea școlii.

Bine, asta e traducerea de pe SR. Pe NYT știrea e dată mai nuanțat: băieții au fost încurajați să poarte fuste într-o anumită zi, și asta în semn de protest față de exmatricularea dintr-o altă școală a unui băiat care a venit îmbrăcat într-o fustă și a fost dus la psihiatru blablabla. În sfârșit, eu vreau să subliniez următoarea parte, care apare atât în articolul românesc cât și la sursă:

“Suntem dornici să răspândim vestea că hainele nu au gen și că ar trebui ca toți să ne exprimăm în modul în care dorim”, le-au transmis profesorii părinților.

Și aici apare ruptura de logică. Pentru că dacă spui că toți ar trebui să fie liberi să se exprime așa cum doresc, de ce-i obligi pe băieți să se exprime ca niște fete, purtând fuste? Eventual cu pantaloni pe sub ele, ca să se simtă totuși bărbați? De ce nu-i lași să poarte ce vor ei, adică probabil pantaloni, după cum chiar mai sus spuneai – că ar trebui să fie liberi să se exprime așa cum doresc?

Trecând peste traducerea ușor exagerată, ruptura asta de logică e mai profundă decât la prima vedere și apare la fundația a tot ce înseamnă Corectitudine Politică. Pentru că acești luptători pentru justiție socială, cum au fost numiți promotorii CP, promovează ideea de libertate iar apoi, în numele acestei idei, încearcă (total anapoda) să oblige majoritatea să se conformeze minorității. Uitând că și majoritatea trebuie lăsată să se exprime cum îi convine, nu doar minoritatea.

Dacă înainte minoritatea era oarecum constrânsă (chiar indirect, de exemplu prin presiune socială) să se adapteze la majoritate și asta nu era bine, acum, când vrei să constrângi majoritatea să se adapteze la o minoritate (în numele libertății), cum ar putea să fie altfel decât și mai rău? Prin asta nu vei face decât să amplifici erorile care existau înainte în societate.

Dar cam asta e lojica pe care se merge azi. Dacă ești bărbat european alb și heterosexual, adică un om cât se poate de normal, ar trebui să te simți ultimul om de pe pământ, să ai zilnic mustrări de conștiință și să-ți rupi hainele de pe tine pentru că o parte a strămoșilor tăi albi europeni i-au asuprint pe indigenii altor popoare. Sau pentru că africanii sunt săraci. Sau whatever. Mulțumesc, dar nu servesc.

Lasă un răspuns