Rata de vaccinare și incidența noilor infectări

Ministerul Afacerilor Interne publică zilnic câte un comunicat de presă despre situația infectărilor cu COVID-19 în principal la nivelul țării și sumar la nivel extern și global. M-am uitat pe comunicatul de azi, 7 noiembrie 2021, la primul tabel, la incidența cazurilor cumulate în ultimele 14 zile la mia de locuitori, pe județe. Am luat datele de acolo și le-am trecut în Excel, apoi am sortat tabelul după coloana cu incidența, descrescător și mi-a ieșit… ceva ce am aflat apoi că este deja centralizat pe datelazi.ro:

incidenta covid-19 7 noi 2021

Click pe imagine pentru a o vedea la dimensiunea reală. În dreapta sunt primele județe în ordinea incidenței iar în stânga o hartă grafică a incidenței. Aici e doar o captură de ecran; dacă intrați pe site, puteți plasa mouse-ul pe orice județ de pe hartă și vă afișează incidența lui, sau puteți afișa în dreapta următoarele județe, dând click pe >> de jos. Dar, dacă doriți, puteți descărca și tabelul meu.

Și apoi mi-a venit ideea să caut o corelație între incidență și rata vaccinării pe județe. Tot pe site-ul gov.ro există și o secțiune (de fapt un întreg subdomeniu) cu rata vaccinării în țară, dar din păcate ultima actualizare este la 5 octombrie, adică acum peste o lună, și în loc de numere avem culori ce corespund unor procente (de exemplu, verde corespunde unei rate de vaccinare de peste 50%). Am găsit în schimb niște date mai precise pe DIGI 24, de acum 5 zile. Și nu înțeleg o chestie.

Conform DIGI 24, județele cu cea mai mare rată de vaccinare sunt, în ordine: București (62.19% din populația eligibilă), apoi Cluj (54.68%), iar apoi Constanța (50.72%), acestea fiind și singurele cu o rată de vaccinare de peste 50%. La coada listei sunt Suceava, Covasna, Bacău, Botoșanu și Giurgiu (nu cunosc în ce ordine). Aici fac o mică paranteză: Bucureștiul nu este propriu-zis un județ, ci un oraș, mai exact capitala României, dar pentru că așa îl pun și ei, în rând cu toate județele, îl consider și eu un județ și îl analizez ca atare, după cum sunt datele publicate de MAI.

Și aici apar nedumeririle mele. Pentru că dacă mă uit în tabel meu, sortat în Excel după incidența noilor infectări, București ocupă poziția 3 (după Ilfov și Bihor), cu o incidență de 10.13; Cluj este pe poziția 8, cu incidența 8.67, iar Constanța pe poziția 15, cu 7.73. Așadar, cele mai vaccinate județe se află în prima parte a tabelului după incidența de noi infectări la mia de locuitori, deci sunt printre cele mai infectate.

Iar dacă mă uit la județele codașe la vaccinare și le caut în tabelul meu sortat după incidență, Covasna e pe locul 31, cu o incidență de 5.12, Bacău pe locul 30, cu o incidență de 5.15, Botoșani pe locul 38, cu o indicență de 3.62, Suceava pe ultimul loc, cu incidența de 2.84, și doar Giurgiul ocupă un loc mai aproape de prima parte a tabelului, respectiv poziția 17, cu o incidență de 7.33. Altfel spus, județele cu cele mai mici rate de vaccinare au și incidențe printre cele mai mici.

De aici ar rezulta ceva destul de bizar: acolo unde se vaccinează mulți oameni sunt și multe infectări, iar acolo unde se vaccinează puțini sunt și puține infectări. Bucureștiul, fruntaș la vaccinare, este pe locul 3 la incidență, adică infectări pe bandă rulantă. Iar Suceava, în coada listei la vaccinare, este după cum vedeți pe harta din imaginea de mai sus singurul județ cu o incidență de sub 3. Care-i explicația?

Desigur, ne putem întreba și cât de corecte sunt datele publice, de vreme ce unii au făcut și alte corelații de unde rezultă că nu-i totul cușer, dar îmi vine greu să cred că cei de la Grupul de Comunicare Strategică ar altera datele de așa manieră încât să reiasă că vaccinurile sunt mai puțin eficiente decât în realitate. Și atunci, mă întreb și vă întreb pe voi ce părere aveți de situația asta. L-aș întreba pe domul Câțu, dar din câte rețin l-a dat afară pe Voiculescu de la Sănătate pentru că a fost prea transparent, sau pe domnul Arafat, dar cred că nici el nu ajunge pe amărâtul meu de blog.

Pe final menționez că eu am analizat doar datele de astăzi, dar ele sunt semnificative pentru ultima perioadă, deoarece incidența afișată este cumulată pe 14 zile iar vaccinările sunt numărate de când a început campania de vaccinare (și teoretic vaccinurile ar trebui să te imunizeze pentru multe luni de zile).

Lasă un răspuns