Taxă pe filmele online

O știre care cred că a trecut cumva nebăgată în seamă spune că guvernul vrea să impună o taxă asupra platformelor de filme și seriale, cum ar fi Netflix (sursa). Taxă care, de la 4% cât era propunerea inițială, a fost modificată la 2%. Una din întrebările care se pun este cine va plăti această taxă.

spectator filme

Bun, deci în primul rând taxa le va fi percepută firmelor de streaming. Totuși, acestea pot crește proporțional prețul abonamentelor, astfel încât să-și păstreze marja de profit nealterată. Bogdan Gheorghiu, ministrul interimar al culturii, insistă că banii nu vor fi luați din buzunarele clienților și aduce argumentul că în alte țări din Europa unde s-a aplicat această taxă abonamentele nu au crescut și că aceste platforme de streaming au o politică de prețuri globală. Cât de globală nu știu, că Netflix România are alt conținut față de Netflix UK, și deci politica Netflix este diferențiată pe țări, iar o taxă în plus poate să afecteze data și cuantumul cu care Netflix va majora la un moment dat abonamentul. Pe mine însă altceva mă interesează mai mult: unde se duc acești bani?

Voi ați auzit de Centrul Național de Cinematografie? Vă spun deschis că până acum nici eu. Acesta ar fi primul beneficiar al respectivei taxe, și dacă mă uit pe site-ul lor văd o instituție care colectează o mulțime de alte taxe și acordă finanțări mai mult sau mai puțin arbitrare. Dacă banii respectivi ar intra la PIB sau într-un fond cu niște reguli de funcționare foarte clar definite, ar fi altceva. Așa, din punctul meu de vedere, prin această taxă se dorește probabil să se mai sifoneze niște bani.

Lasă un răspuns