CCR versus CJUE

Ultima rundă dintre Curtea Constituțională a României (CCR) și Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) e câștigată de CCR. Aceasta afirmă că deciziile CJUE nu pot anula deciziile CCR, care sunt general obligatorii. Articolul aici. Citez finalul:

justitie

De altfel, și CJUE recunoaște, în cuprinsul Hotărârii sale din 21 decembrie 2021, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale. Cu toate acestea, concluziile din Hotărârea CJUE potrivit cărora efectele principiului supremației dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne, inclusiv cele de ordin constituțional să poată împiedica acest lucru, și potrivit cărora instanțele naționale sunt ținute să lase neaplicate, din oficiu, orice reglementare sau practică națională contrară unei dispoziții a dreptului UE, presupun revizuirea Constituției în vigoare. În plan practic, efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României.”, arată un comunicat al Curții Constituționale.

Pentru cei care nu cunosc subiectul și ca să fie câtmai clar, Uniunea Europeană vrea să impună legile și justiția ei la nivelul tuturor statelor componente. Astfel încât atunci când există un conflict între legea UE și legea unei țări membră UE, codul UE să aibă întâietate. Practic, asta ar însemna că toate curțile de justiție ale diferitelor țări din UE sunt subordonate CJUE și trebuie să se alinieze la directivele UE.

Problema cu chestia asta, le dă cu tifla prinde rânduri CCR, este că România e stat suveran și independent, care nu răspunde în fața unui for extern, ci în fața propriei Constituții. Așa că singura modalitate prin care ne-am putea subordona deciziilor UE ar fi să ne modificăm voluntar Constituția de așa natură încât să permitem acest lucru. Care momentan e neconstituțional. Și, chiar dacă unii își doresc revizuirea Constituției fix din acest motiv, eu nu cred că lucrul ăsta se va produce foarte ușor.

Lasă un răspuns