Există proteste nepolitizate?

Când am pus poza cu Iliescu la articolul precedent, mi s-a părut o idee mişto. Dar acum, când intru pe blog şi o văd pe prima pagină, nu îmi mai place, aşa că m-am gândit să scriu un articol nou, s-o scot de pe prima poziţie. Ar merge un articol de sărbători, dar protestul AUR mi-a servit un subiect în ton cu tema articolului precedent: oare mai există astăzi proteste care nu sunt politizate?

strigat

Despre ce e vorba? Păi, cică protestatarii AUR au vandalizat maşinile ambasadelor SUA şi Japonia, ai căror reprezentanţi tocmai atunci aveau treabă pe la Parlament. Dar, dacă stai şi te gândeşti puţin, cum de au identificat atât de bine maşinile respective din toată parcarea? S-au dus pregătiţi să le caute, ştiind în avans că vin cei doi diplomaţi în Parlament? Şi cum de a cedat o poartă şi au intrat în curte, când cineva spunea că pe o filmare se vede că o maşină a Jandarmeriei s-a dat la o parte şi i-a lăsat să treacă? E posibil ca să fi existat agitatori plasaţi astfel încât să dea o altă turnură protestului? Şi să-i fi lăsat să intre tocmai pentru a spune că au fost violenţi / au forţat uşa etc?

Acest text nu-i neapărat despre AUR. Este despre proteste în general. Mai există astăzi vreun miting sau vreun protest, indiferent cine îl ogranizează, care să nu fie politizat şi exploatat în alte direcţii decât naivii care s-au dus la el sau care îl privesc la televizor? Sau totul e fake şi regie, inclusiv la mişcările de mase?

În rest, înţeleg că deocamdată nu s-a votat legea cu obligativitatea Certificatului Verde/Covid şi nici nu s-a trecut prin OG/asumare de răspundere. Probabil ar trebui să scriu şi despre asta, e un subiect super important, majoritatea românilor nu sunt vaccinaţi iar impunerea certificatului la locul de muncă ar fi o ştire de prin interes naţional, iar la televizor nu vezi dezbateri pe tema asta, ci doar verdicte aruncate din două tabere şi direcţii extreme: pro şi contra, fără nicio deschidere pentru dialog.

Lasă un răspuns