Clickbait Digi24 pe tema vaccinării anti-covid

Un titlu al unui articol de mai devreme de pe Digi24 e formulat astfel:

Președintele din Filipine a cerut arestarea persoanelor nevaccinate care încalcă ordinul de a rămâne acasă

vaccin anti-covid

Poza e pusă de mine. Titlul însă ne indică o situație excepțională, în care, dacă nu ești vaccinat, ești ținut forțat la domiciliu, iar dacă îndrăznești să ieși (de exemplu la cumpărături), ești arestat. Lucru cu atât mai bizar cu cât în Filipine rata de vaccinare este cam de 50%, iar vaccinarea nu este obligatorie.

Abia în ultimul paragraf din articol ni se spune că…

În conformitate cu restricțiile mai stricte, în vigoare până la jumătatea lunii ianuarie, rezidenții nevaccinați trebuie să rămână acasă, cu excepția cazului în fac cumpărături pentru produse de bază sau fac sport. Restaurantele, parcurile, bisericile și saloanele de înfrumusețare vor funcționa la capacitate redusă.

…restricția vizează doar activitățile non-esențiale, dar și ei pot ieși să-și cumpere de mâncare sau pentru alte necesități. Iar arestarea nu e arestare din prima, ci la început reținere (și probabil amendă) și doar cei recalcitranți sunt arestați.

Așadar, clickbait. Totuși… dacă priviți cu atenție în jur, nu aveți impresia că ușor-ușor spre asta ne îndreptăm? Sau că măsurile restrictive actuale au cam sărit limita normalului, mai ales în țări pretinse democratice, de pe bătrânul continent european, și nu din Asia sau alte părți ale lumii?

Altfel spus, este clickbait sau pregătirea terenului pentru restricții și mai dure?

Lasă un răspuns