Misterul căderilor Telegram din ultimele zile

Zilele trecute, serviciul de mesagerie Telegram a avut sincope în diverse rețele de telefonie și internet. Vineri spre sâmbătă Telegram nu a mai funcționat sau a funcționat cu probleme în rețeaua Digi, atât pe caculator cât și pe mobil. Unii au considerat că se încearcă restricționarea lui în România, în timp ce alții au argumentat că dacă era așa, nu ar mai fi funcționat nicăieri, în nicio rețea.

Dan Diaconu a postat următoarea explicație pe Facebook:

Iată misterul întreruperilor din ultima vreme. Se pare că prostovanii noştri au pus umărul astfel încât să ruteze tot traficul de pe messengere prin serverele lor, astfel încât să poată bloca sau intercepta comunicația în timp real.

Fac precizarea că Telegram nu e implicit criptat. Canalele de telegram pot fi ascultate fără probleme. Singura opțiuni viabilă e ca în comunicările unu-la-unu să treceți pe „chat secret”(apăsați pe mesaj nou, selectați interlocutorul și alegeți „New secret chat”). Briar nu cred că poate fi interceptat. Teoretic nici Signal-ul n-ar trebui să poată fi interceptat.

Ideea e că prin această strategie se implementează absolut ilegal un zid comunicațional care ascultă și, în același timp, e capabil să filtreze în timp real ceea ce ai voie și ceea ce nu ai voie să vezi pe net. Nu trebuie să subliniez că operațiunea e absolut ilegală și, evident, neconstituțională. Doar că „interesele superioare” au decis că trebuie să se implementeze și la noi modelul chinezesc de cenzură.

Pe de altă parte, o vizită pe Outage Report ne arată că sâmbătă s-au primit 13 reclamații cu privire la Telegram, din următoarele țări: România, Ungaria, SUA, Germania, Polonia. Iar harta anului 2022 ne arată că serviciul a avut numeroase probleme în luna martie:

harta caderi telegram 2022

Pe Wikipedia avem și o listă cu țările care au cenzurat Telegramul de-a lungul timpului. Până acum, 14: Azerbaigian, Bahrain, Belarusia, Brazilia, China, Cuba, Germania, Hong Kong, India, Indonezia, Iran, Pakistan, Rusia și Thailanda. Ca fapt divers, serviciul e creat de niște ruși, dar care nu locuiesc în patria mamă.

Un fapt îngrijorător este următoarea informație: „In June 2016, it was found that some ISPs in Bahrain had started to block Telegram.”, care indică că este posibil ca numai unii furnizori de net să blocheze aplicația. Cel puțin în Bahrain, o țară de care n-am auzit niciodată în viața mea și care nu știu cum se scrie în română.

Lasă un răspuns