Solstițiul de vară 2022

Astăzi, 21 iunie 2022, este solstițiul de vară.

soare, vara, copac inflorit

Solstițiul nu este o superstiție populară și nici un apanaj al astrologiei (deși apare și în astrologie), ci un moment astronomic precis, ce corespunde situației în care “planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului”. Există două astfel de momente în an: solstițiul de vară și solstițiul de iarnă. În primul unghiul făcut la amiază de razele Soarelui cu orizontul este cel mai mare; în al doilea acest unghi este minim.

Astăzi este cea mai lungă zi din an și cea mai scurtă noapte din an.

Conform site-ului Pescăruș.info, astăzi Soarele a răsărit la 5:14 și va apune la 21:09, ziua având astfel aproape 16 ore și noaptea puțin peste 8 ore. Totuși, ziua reală este ceva mai lungă (și noaptea-noapte ceva mai scurtă), deoarece lumina zilei persistă o vreme și după ce Soarele a trecut de orizont, prin refracția razelor solare în atmosfera terestră. După 21 va fi seară, dar noaptea completă va veni probabil după 21:30.

Astronomic vorbind, azi e ziua în care suntem la apogeul verii. N-ați vi zis, nu-i așa? Că de-abia suntem în iunie. Și cu această ocazie inaugurez o nouă rubrică pe acest blog, numită Calendar. Moment potrivit pentru un blog cu Sun în nume. 🙂

Lasă un răspuns